RSS Feed

Shlai kolaka – Squash soup

Posted on

Hey guys.

Here we go; my first recipe!

First of all, who knew making food and taking pictures was going to be so hard? I mean, I kept thinking “should I take a picture of this?” when ever I did something. Hopefully I shot enough!

Min første oppskrift! Men først, hvem skulle trodd at det ville være så vanskelig å ta bilder og lage mat samtidig? Jeg stopped opp og tenkte “skal jeg ta bilder av dette?” hele tiden! Forhåpentligvis så tok jeg nok. 

In Kurdistan, we eat a lot of rice. A LOT. And with the rice, we have “shla” or soup in English. The soup is usually thick with vegetables in it and today I’ve chosen a soup with kolaka (squash).

I’ve gotten the recipe from a Kurdish cookbook that four women made here in Norway as a project to learn Norwegian.

I Kurdistan så spiser vi mye ris. MYE. Og med risen så har vi alltid “shla” som er en slags tykk suppe som man har over risen. I dag har jeg valgt en oppskrift med kolaka (squash). Oppskriften er fra en kurdisk kokebok som 4 damer her i Norge lagde som et prosjekt for å lære norsk. 

The book has a total of 28 recipes from snacks to dinner to dessert.  I don’t always agree with the recipes as I’m used to my mum doing it differently, but since my mum wasn’t here to help me today, I decided to turn to this book.

Boka har totalt 28 oppskrifter fra snacks til middag til dessert. Jeg er ikke enig med alle oppskriftene fordi moren min ting på en annen måte, men siden hun ikke var her i dag så satset jeg oppskriften var bra. :-)

The recipe says:

1 squash – 1 squash
½ onion  – ½ løk
oil for frying – olje til steking
2 pieces of garlic (I skipped this one) – 2 båter hvitløk, jeg skippet denne
3 tbls of tomato puré – 3 spiseskjeer tomatpuré
5-7 dl of water – 5-7dl vann
1 teaspoon salt (I salted way more than this) – 1 teskje salt. Jeg saltet mye mer enn dette.
½ teaspoon garam masala – ½ teskje garam masala
½ teaspoon curry – ½ teskje curry

Start with frying the onion in a casserole until they start turning yellow and add the tomato puré, salt and garlic. Let it simmer for just a bit before adding the squash, the rest of the seasoning and the water.

All you have to do now is turn the heat down to medium, put a lid on it and let it work its magic for 20-30 minutes. The squash should be tender and easy to slice.

Start med å steke løken i olje til den begynner å mykne og bli litt gul. Legg så til tomat pureen, salt og evt. hvitløk.  La det steke litt i et minutt før du legger til squashen, resten av krydderet og vannet.

Alt du gjør nå er å skru ned varmen til medium-lavt varme (akkurat så det koker), sette på lokk og la det holde på i 20-30 minutter. Squashen bør være veldig lett å dele med en skje.

Every ten minutes or so, check if you have salted enough. I ended up salting twice, maybe three times as the recipe to get the good taste that I’m used to from my mums cooking. One teaspoon is just not enough.

When it’s done, pour it into a bowl and enjoy it with a piece of nan or some rice.

Sjekk at du har nok vann og rør forsiktig hvert 10 minutt. Husk også å smake for å se om du trenger mer salt. Jeg endte opp med å salte nesten 3 ganger så mye som det sto i oppskriften rett og slett fordi jeg er vant til en annen smak.

Når suppa er ferdig er det bare å helle i en skål og nyte med litt nan brød eller ris. :-)

Enjoy! :-)

Advertisements

About Sophie

I'm a happy go lucky girl without the ability to relax. I love everything colorful and creative! Send me an email on myawesomebeauty@gmail.com if you feel the need to contact me. :-)

3 responses »

  1. This is an awesome collection of kurdish food!! Everything reminds me of stuff we made back home when I was a child. Do you know the recipe for Mehir the yogurt soup type dish?

    Reply
    • Thanks! :)

      No, I haven’t actually heard of that. I’ll check with my Mum and get back to you. I’m sure I could whip up a recipe soon enough :-)

      Reply
  2. TUSEN TAKK!
    Har lett etter denne oppskriften!
    Jeg elsker kurdisk mat!

    Reply

I'd love to hear from you! Write me something below :-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: