RSS Feed

Baklava – The easy, fast and super yummy way.

Posted on



I thought baklava was difficult to make, but no, it’s super easy! And this is probably the easiest way to make it. :-)

Jeg har alltid trodd at baklava var vanskelig å lage, men det er jo kjempelett. I hvert fall denne metoden jeg skal vise nå.

This is what you need:

Filo Pastry – Filodeig
Nuts such as walnuts og pistachios – Nøtter som valnøtter eller pisasj.
Sugar – Sukker
Cinnamon – Kanel
Syrup – Sirup
Butter or olive oil – Smør eller olivenolje 

I’m not gonna tell you how much to use of each because it’s totally up to the individual. If you like lots of nuts in them, then that’s what you use, if you don’t then you don’t.

So the first thing you do is look through your walnuts and remove the hard thing between the two nuts. I have no idea what it is, but it’s really hard and it can hurt your teeth. It’s the thing in the middle in the picture below. Then you chop up the nuts to the desired size.

Jeg skriver ikke opp hvor mye du skal bruke av hver ingrediens fordi det er opp til hver enkelt. Hvis du liker mye nøtter så har du i mer, hvis ikke så gjør du ikke det. 

Det første du gjør er å se gjennom valnøttene dine og passe på at den lille tingen som holder valnøttene sammen ikke er med. Den er kjempehard og er veldig vond å bite på. Aner ikke hva det heter, men det er den som er i midten på bildet under. Så er det bare å hakke opp nøttene i den størrelsen du vil ha de i. 


You then add the amount of sugar you want to the walnuts and mix it. Adding cinnamon here is also super yummy.

Nå tar du og legger til mengden med sukker du har lyst på; litt kanel er også kjempegodt.


Next thing to get ready is your pan. If you have baking paper then just use that, if not, then oil up your pan so they don’t stick. I know some people use honey, but we decided to use syrup for this, so what you do now is grab a couple of huge spoons of light syrup in a cup and add just a tiiiiny bit of water to thin it out a bit. By tiiiny bit I mean a couple of teaspoons.

Nå er det bare å gjøre klar stekeplata di. Hvis du har bakepapir så bruker du bare det, hvis ikke så smører du den så de ikke fester seg.  Det er mange som bruker honning i baklavaen sin, men vi bruker lys sirup. Så ta et par store skjeer med lys sirup i et glass og legg til et par teskjeer med vann. Den må tynnes ut bare litt før vi heller over.

Right. You’re set! Get your filo pastry up and be careful. They are so thin and fragile.

Hent fram filodeigen din, men vær forsiktig. Den er så tynn og skjør.

Start oiling (or buttering) up half the sheet and fold the dry half over. You then oil that too and lay one row of your nutmix on the end and roll it up. Make sure it doesn’t end up too flat.

Nå smører du halve arket med enten olje eller smør og bretter den tørre halvdelen over. Du smører den siden også, og legger en rad med nøtter som du ruller til enden. Pass på at den ikke blir for flat.


You can also spread the nuts around a bit instead of having them all in the same place. If you do it the way above, then you’ll have all the nuts in the bottom and the pastry on top. If you spread it over the sheet, then they’ll be all over the baklava.

Du kan også spre nøttene rundt på arket for å få de litt overalt i baklavaen. Hvis du gjør det sånn som jeg har vist over så ender nøttene nederst og filodeigen øverst. Du kan gjøre det akkurat sånn som du vil.

When you have your pan stacked (which it needs to be – so don’t use a pan that’s too big), you make cut them the size you want and put them in the oven at 220 C until it’s golden/brown on top.

Når du har fylt opp pannen du skal ha de i, så kutter opp i den størrelsen du vil ha. Husk at pannen må være helt full så ikke bruk en for stor stekeplate. De skal stekes på 220 C til de er gyldne/brune på toppen.

As soon as you take them out of the oven, you pour the syrup in all the cracks. This will soften the insides on the way down while keeping the top crunchy. ENJOY! :D

Så fort du tar de ut av ovnen, så heller du sirupen i alle kantene. Dette vil mykne innsiden på vei ned mens toppen er sprø. Lag og kos deg! :D

Advertisements

About Sophie

I'm a happy go lucky girl without the ability to relax. I love everything colorful and creative! Send me an email on myawesomebeauty@gmail.com if you feel the need to contact me. :-)

9 responses »

  1. Newroz Rose Meho

    Love it, I always thought it was hard to make. Shall have a go with your step-by-step guide. Thanks xx

    Reply
  2. Really easy!!! When I’ve done my baklava for first time I’ve used recipe from dedemed.com
    She’s got really good stuff there. Check it out if you’ll get free time…
    Greetings :-)

    Reply
  3. dette så godt ut, skal prøve det ut :)

    Reply
  4. Pingback: Sunday inspo | awinenett

  5. Pingback: Baklava | awinenett

  6. Hei!
    Jeg lurte på om hvor kan jeg finne Filodeig? Kan du skrive navnet på Filodeig nøyaktig til meg.

    MVH
    Shilana

    Reply
  7. I have always wanted to make baklava fir my partner his from kurdistan and i have 4 children that live it so its good to know how to make it thank you kim

    Reply

I'd love to hear from you! Write me something below :-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: