RSS Feed

Zolobia / Jalebi

Posted on

Zolobia! Oh, man. I hadn’t had this in years when I walked by a store that had it a few days ago. I totally stopped dead in my tracks trying to remember what this was called in Kurdish and it actually took me 2 days or so. On the pack it said jalebi and it seems like a lot of people here know it as that – I think it might be the Pakistani name? I’m not sure. This is not diet-food and it’s extremely sweet (if you want it to be).

Jeg gikk forbi en butikk på Grønland da jeg så at de solgte zolobia. Det var så mange år siden jeg hadde smakt det sist så jeg stoppet helt opp og prøvde kjempehardt å huske hva det het på kurdisk, men det kom ikke til meg før 2 dager senere. På pakken sto det jalebi og det virker som det er det folk kjenner det som også. Tror kanskje det er det pakistanske navnet. Dette er vanvittig søtt og kjempenkelt å lage, så hvis du har litt cravings så er det bare å gjøre seg klar. 

Dette trenger du:

Here’s what you need:

2 cups cornstarch // 2 kopper maisstivelse
2 cups flour // 2 kopper mel
4 teaspoons bakingpowder // 4 teskje bakepulver
3 cups water // 3 kopper vann
1 tablespoon yeast // 1 spiseskje gjær
pinch of salt / klype salt
Light syrup // lys sirup

Start by mixing the yeast into room temperature water and get all the dries together as well. Pour the wet into the dry and start mixing. It should be about as wet as you see in the above picture, so.. pretty wet. After it’s lump-free, put it away for an hour with something covering it. When that is almost ready, you get your syrup and do some mixing.

Start med å blande gjær i lunket vann og bland alt det tørre sammen. Hell så vannet i det tørre og mix til alle klumpene er borte. Det skal være så vått som du ser i bildet over. Legges til heving i en time. Når timen snart er over, begynn å gjør klar sirup blandingen.


I didn’t write the amount you need for the syrup because it’s totally up to you how sweet you want it. Syrup alone is way too thick so you want to put a lot of it into something deep and mix that with water to thin it out. It should be almost like water when you’re done, but add water little by little so you don’t end up with too much and not being able to take it back.

Below is what your mix should look like after an hour. Airy and nice!

Jeg skrev ikke mengde med sirup fordi det er helt opp til hver enkelt hvor søtt de vil at det skal være. Sirup alene er for tykk til å brukes så man må blande det med vann for å tynne det ut. Det skal være nesten like tynn som vann, men ha i litt og litt vann så du ikke ender opp med for mye uten å kunne ta det tilbake.  

Under er sånn som mixen din bør se ut etter en time; luftig og fin! 

With zolobia, you need something with a thin tip (you’ll see why later). Mum shared this great idea about using an old ketchup bottle, but if you don’t have that, you can always use a funnel – you just have to use your finger to block it.

Med zolobia så trenger du noe med et lite hull (du ser snart hvorfor). Moren delte en smart idé om å bruke en gammel ketchup flaske, men hvis du ikke har det så kan du bare bruke en trakt  – da må du bruke fingeren din til å blokkere for. 

Heat up oil in a pan (black one) so it’s almost fuming, have your syrupmix at hand (silver) and somewhere to put it right after (blue one) close by.

Varm opp olje (svart panne) så det nesten ryker, ha sirupmixen din klar (sølv) og et sted du skal ha det som er ferdig (den blå) nær hverandre. 

Here you see why you need something with a small hole. This part can be slightly tricky, but you’ll get the hang of it in no time – promise! All you have to remember is that these float out really quickly, so you have to complete a circle to keep them in place. You can also just make tiny balls, as in squirt a little bit in the same spot, if you find that easier. And watch out, it gets done really fast, so don’t leave it.

One more thing, if you’re using a funnel, it can be quite tricky to do this because of the speed you have to do it in. It’s much easier to be two people – even if you’re not using a funnel as you don’t want to let the zolobia sit in the syrup for too long and you can’t leave the oil without zolobia in it for too long either.

Her kan du se hvorfor du trenger noe med et lite hull. Denne delen kan være litt vanskelig til å begynne med, men du burde få det til ganske så fort. Det eneste du må huske på er å lage en komplett sirkel så det ikke flyter ut, for det gjør det ganske så fort. Du kan også lage små baller, altså bare ha litt på akkurat samme plass, hvis det er enklere. Og pass på, de blir ferdige kjempefort, så ikke dra fra det når du først har helt over. 

Hvis du gjør dette alene så kan det være litt vanskelig hvis du bruker trakt for du bør ikke la zolobiaen ligge for lenge i sirupen og du vil heller ikke la oljen stå for lenge uten zolobia i. Hvis dere kan være to stk så gjør gjerne det – mye mindre stress. :-)

Right after the frying, you toss it in the syrupmix. Here you can either drown them in syrup, or you can only have a little on them. Totally up to you. Remember, the zolobia mix doesn’t have anything sweet in it, so the syrup is the only sweet part. After the syrup, just drain it a little so you don’t take lots of syrup with you and put it in your final bowl. It’s ready to eat instantly as it the syrup cools it down pretty fast.

Rett etter stekinga så har du det i sirupmixen. Her kan du enten drukne de eller så kan du bare ha litt – det er helt opp til deg. Husk at det ikke er noe søtt i zolobia mixen, så det er kun sirupen som er det søte. La sirupen renne av litt før du har det i den siste bollen. De kan spises med en gang da sirupen kjøler de ned ganske fort.

Above you can see the normal shapes plus the little “balls”. This is really good, especially if you don’t drown them in the syrup, but to each their own. :-)

Enjoy!

Over så kan du se den vanlige formen plus de små “ballene” som jeg liker så godt. Disse er virkelig gode, spesielt hvis du lar de beholde litt av sin egen smak og ikke drunker de i sirupen, men smaken er som baken. :-)

Kos deg!

Advertisements

About Sophie

I'm a happy go lucky girl without the ability to relax. I love everything colorful and creative! Send me an email on myawesomebeauty@gmail.com if you feel the need to contact me. :-)

10 responses »

  1. Jalebi/zolobia oooh delicious whatever we call it! This was one of my favourite childhood sweets! I used to take it to school in my luch box and all the other kids wanted to swap me their chocolate bars for just a little piece of my jalebi. Luckily for them I was good at sharing fairly ha ha.
    Thank you for posting the recipe, now I can share it with my children too :)

    Reply
    • Haha, I did the same with my lunchbox. All the kids thought my food was so special compared to theirs. I’m sure you got plenty of chocolate bars out of it. ;-)

      Reply
  2. Oh wow, I’ve never heard of these but they look seriously yummy! I really must try them.

    Reply
  3. ååå takk for oppskriften, skal lage det forhåpentligvis til helgen, får besøk av mine foreldre, da gjelder det å imponere mamy litt :D

    Reply
  4. Thankyou for this recipe, I had these at a kurdish friends house, but she couldnt explain to me in English how to make them. Now I can surprise my hubby with them!

    Reply
  5. Fikk plutselig lyst på Zolabi i dag. Søkte på oppsrifterer rundt på internett, og så at du hadde gjort det veldig ryddig og fint. Har lagd Zolabi etter oppskriften din.
    Takk for det! :-)

    Reply

I'd love to hear from you! Write me something below :-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: