RSS Feed

She(x)mahshi

Posted on

I have the laziest food post ever. I mean, there are 3 image sin total and barely a recipe. This is a you-gotta-think-for-yourself type of recipe as I had 1,5 hours to make this and take pictures before I had to go and in the meanwhile I was doing a 1000 other things that HAD to be done. But it’s pretty easy so you’ll hopefully get it.

But first, let’s talk about this name. As far as I know, it’s Shex (which you put in front of the names of people who are supposedly descendants of Propher Muhammad, I THINK) and then Mahshi after. And people now just say it fast and the x in shex has kind of gone away. We only say shemahshi at least. I have no idea who Mahshi was, do tell if you know.

Right, so this whole dish is based around aubergines and stuffing them with meat. You cut them in half the way I have below and you scoop out the meat. On the stove you should have finely chopped onions, minced meat, the aubergine meat and karawz (parsley leaves) on low heat until it’s supersoft and almost kind of mushy. Almonds and raisins usually make an appearance here as well, but like I said, time was not on my side this time. You can spice this the way you want, but what I used was salt, curry (very little) and black pepper.

You then get a bowl and you get your red “soup” ready which we are going to pour over the aubergines. Oh and your oven should be getting warm at 200C by now. The soup you make with a huge scoop of tomato pure which you pour water in and spice the way you want. Remember to taste it and have it taste good while in the bowl. Don’t think that it’ll get flavor from everything else while in the oven. I spiced mine with salt, slight amount of curry, slight amount of haldi and some chili powder.

You then pour that over the aubergine and you put it in the oven for an hour or so. Superyummy! You have it on the side with some rice or bread. Final image below so you can see what it should end up like. Oh and I have meat in my sauce because I couldn’t fit it all in the aubergines so I just placed it around so it wouldn’t go to waste. PS. Small skinny aubergines work so much better than huge fat ones.

Enjoy!

 Dette er den lateste matposten jeg har kommet med hittil. Da jeg lagde denne så hadde jeg ca 1,5 time på meg før jeg måtte dra samtidig som jeg gjorde mange andre ting som også måtte bli gjort. Det er så vidt en oppskrift, mer en oppramsing av det jeg brukte og i hvilken rekkefølge. Det bør være enkelt nok altså!

Før vi begynner så vil jeg bare snakke kjapt om navnet. Så vidt jeg vet er det en sammensetning av to navn som har skjedd over tid. Dette er vel Shex Mahshi. Shex er det man har foran navnet til de som er i familietreet til Profeten Mohammed, hvis jeg ikke tar feil. Og jeg aner ikke Mahshi er, men etterhvert så har vel folk slått dette sammen og sier bare shemahshi – det gjør vi i hvert fall! Si i fra hvis du kan noe mer om det; det er alltid fint å lære. :-)

Så, her er det auberginen som er stjernen. Du deler de opp på samme måte som bildet over. Så scooper du ut alt som er inni da du skal fylle det med kjøtt etterpå. Alt som du har tatt ut av auberginen finhakker du og har i kjøttblandingen som står på ovnen og putrer. Kjøttblandingen består av finhakket løk, oppdelte mandler, rosiner, bladpersille og kjøttdeig. Dette kan du krydre som du vil, men jeg har kun brukt salt, bittelitt curry og svart pepper for å få den ekte kurdiske smaken på dette. Det er bladpersillen som gjør alt! Dette skal stå på lav varme over litt tid så det blir ordentlig mykt. Dette skal så fylles på i auberginen.

Vi trenger også en rød saus/suppe som vi skal helle over, så vi trenger en bolle og en stor scoop med tomatpuré som vi tynner ut med vann. Denne kan du krydre som du vil igjen, og jeg brukte salt, chilipulver, litt curry og  litt haldi. Denne helles så over auberginen som settes i ovnen i en time på 200C. PS. Man kan se at jeg har kjøttdeg i den rød suppa og det er fordi jeg hadde litt igjen etter å ha fylt på auberginen som jeg ikke ville skulle kastes så jeg fylte bare på på sidene.

Spises med brød eller ris på siden. NAM! :D

 

Advertisements

About Sophie

I'm a happy go lucky girl without the ability to relax. I love everything colorful and creative! Send me an email on myawesomebeauty@gmail.com if you feel the need to contact me. :-)

5 responses »

  1. :) Å Jeg elsker shexmahshi, Jeg kunne ikke oppskriften, det var bra at du laget for oss ;)

    Reply
  2. These look great. Never heard of them before, it’s always nice to hear about new cuisine. Thanks for sharing!

    Reply
  3. I love ma7si, it’s delicious!

    Reply
  4. Mahshi means stuffed. Stuffed Sheikh. :) And Sheik is just someone who’s usually a respected elder. But I know what you mean, sometimes Kurds refer to the descendants of the Prophet as Sheikh.

    Reply
  5. kan vi få oppskrift på norsk også ?? har lyst å lage denne!

    Reply

I'd love to hear from you! Write me something below :-)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: